logo
Ako umiestňovať kamery a čo sa dá zo záznamu získať
10/01/17
Keď robíme návrh kamerového systému, princíp je jednoduchý: zachytiť čo najviac priestoru s čo najmenším počtom kamier. A samozrejme v čo najvyššej kvalite. Ale existuje ešte dôležité pravidlo, ktoré sa málokedy podarí aplikovať.

V praxi vidieť, že "odborníkov" na osádzanie bezpečnostných kamier je okolo nás naozaj mnoho. Asi rovnaký počet ako hokejových, či futbalových trénerov, keď sa konajú majstrovstvá sveta. Nás ako montážnej firmy sa to dotýka dvoma spôsobmi.

  • Prvý a nie šťastný je, keď niekto pred nami predpripraví kabeláž na kamerový systém. Predpríprava má svoje normatívy, ktoré takmer nikdy nie sú dodržané. Najmä v prípade rodinných domov.
  • Druhý, keď si zákazník praje určité špecifické rozmiestnenie kamier, ktoré mu napríklad niekto poradil. Väčšina ľudí si však dá poradiť a preto je toto omnoho menší problém ako vyššie uvedený bod.

Takže ako je to správne? V skutočnosti všetko závisí od priestoru, ktorý bude monitorovaný. Snažíme sa, aby sa kamery navzájom kryli a aby videli čo najviac požadovaného priestoru. A pravidlo, ktoré málokoho teší: aby aspoň jedna kamera (obvykle vstupná) bola umiestnená približne vo výške tváre. To obrovsky pomáha ďalšiemu dokazovaniu a stotožneniu páchateľa. Následné policajné alebo súdne dokazovanie je omnoho jednoduchšie.

Počas procesu dokazovania sa primárne skúma, či je vyhotovený záznam autentický, či nebol pozmenený, alebo falšovaný. Skúmanie majú na starosti súdni znalci. Český odborník Prof. Jan Flusser tvrdí, že formáty ako JPEG a MPEG nebudú onedlho brané ako vierohodný dôkazový materiál, nakoľko sa ľahko upravujú. Nutné dodať, že v takýchto formátoch ukladajú video najmä tzv. hobby kamery. Na naše prekvapenie s nimi pracujú aj niektoré montážne firmy.

Prof. Flusser zároveň upozorňuje, že ani oni, ako súdni experti, nie sú schopní dosiahnuť neustálym približovaním záznamu korektný a čitateľný záznam - tak, ako to často vidíme v rôznych kriminálkach. Jedným dychom ale dodáva, že existuje metóda tzv. superrezolúcie, ktorá spočítava jednotlivé za sebou idúce snímky. Vie tak aj z pôvodne nečitateľného záznamu dostať viac. Viď obrázok:

Zložením viacerých snímkov z videa do jediného sa rekonštruuje informácia, ktorá sa z jednotlivých snímkov stratila. V uvedenom príklade sa polícii podarilo identifikovať farbu, typ vozidla a posledné štyri čísla EČV. To do veľkej miery napomohlo k vypátraniu. Pochopiteľne, čím vyššiu snímkovaciu frekvenciu kamera má, tým lepší výsledok pri použití tejto metódy sa dá dosiahnuť.

Článok vznikol s použitím materiálu z článku IDNES.cz (https://www.idnes.cz/technet/veda/banky-nekdy-nevedomky-pomahaji-zlocincum.A160307_140749_veda_mla)


Daniel Štubniak, MBA

Časté otázky
Kontaktujete nás a my prídeme na bezplatnú konzultáciu a obhliadku. Podľa skúseností je obhliadka a osobné stretnutie veľmi dôležité, nakoľko príde k objasneniu všetkých požiadaviek, očakávaní a možností. Následne sa vypracuje cenová ponuka, v ktorej sa uvedené zohľadňuje. Pred montážou sa podpisuje Zmluva o dodávke kamerového systému a môžeme inštalovať.
Obvykle do 2-3 pracovných dní.
Termíny sú uvedené už v ponukách a v samotnej Zmluve o dodávke kamerového systému. Obvykle je systém od podpisu zmluvy nainštalovaný do 15 pracovných dní.
Rodinný dom bežne 1 deň. Bytový dom bežne 2 dni. Ostatné doby trvania závisia od charakteru objektu.
Žiaľ nie. Obsluhujeme iba západné Slovensko.
Áno, približne do vzdialenosti 80 km od Bratislavy.
Nie.
Väčšina telefónov (a ich operačných systémov) podporuje možnosť prezerania aktuálneho diania pred kamerami. Odpoveď je áno. Potrebujete mať iba pripojenie na internet v mieste, kde sú kamery inštalované.
Obdobne ako pri prezeraní cez mobilný telefón, áno. Buď cez web rozhranie, alebo cez špeciálny softvér.
Ak s tým sused písomne súhlasí, tak áno.
Táto otázka je na individuálnu konzultáciu a nemožno na ňu paušálne odpovedať áno, alebo nie.
Niektoré typy kamier túto možnosť majú. Všetko je nastaviteľné, ale aby sme predišli prílišným falošným poplachom, radšej túto funkciu prenechávame pohybovým senzorom na to určeným.
V prípade, že je kamerovým systémom chránený majetok určený na podnikanie, áno. Ak je chránený súkromný majetok, nie.
Ak vaša otázka zodpovedaná nebola, kontaktujte nás.
Kontakt
KAMEROVÉ SYSTÉMY, S.R.O.
Adresa:
centrála: Ružová dolina 480/6, 821 08 Bratislava
pobočka: Vašinova 125/61, 949 01 Nitra
Kontakty:
+421 904 638 075 - Bratislava a okolie
+421 919 196 127 - Nitra a okolie
email:
info@specialistinabezpecnost.sk
fakturačné údaje:
IČO: 46 620 711
IČ DPH: SK2023542620
licencia technickej služby
číslo: PT003135
Z kapacitných dôvodov realizujeme montáže iba v rámci západného Slovenska.
Copyright © 2023 Kamerové systémy, s.r.o.