logo
80% kamerových systémov sú nesprávne navrhnuté
21/12/12
Polícia vo Veľkej Británii sa vyjadrila, že 80% kamerových systémov nie sú prispôsobené účelu. Inak povedané, sú nesprávne navrhnuté. U nás tomu nie je inak.

Dôvodov je niekoľko a my si ich postupne rozoberieme.

Kamerový systém navrhuje obchodník, nie technik. Obchodník vie vysvetliť, vie podpísať správne papiere, ale iba málokedy vie navrhnúť správny kamerový systém. Naproti tomu technik veľmi často nevie vhodne rozprávať so zákazníkom. Jeho reč je príliš zložitá a pretechnizovaná. Vysvetľovať jednoducho pre neho býva problémom. Niekedy aj vysvetľovanie samé o sebe býva problémo. Ale jeho riešenia sú skvostné. Preto predávajú obchodníci a montujú technici. Nie naopak. Ale to je aj najväčší problém. Dohliadnite na to, kto vám kamerový systém navrhuje. Aká je jeho odbornosť, skúsenosti a zručnosť? Správny návrh a osadenie kamerového systému je skutočná veda.

Všeumelec nie je žiaden majster. Jedného dňa nám na chatu prišli montovať mikrovlnnú anténu pre príjem internetového signálu. Spoločnosť, u ktorej bol internet objednávaný priamo zariadenia nemontovala, ale mala externých technikov. Vlastne "technikov". Môj prvý údiv bol, keď technici prišli na osobnom aute, ktoré nemalo na streche dlhý rebrík. Anténa sa totiž montuje na strechu a chata má aj s podkrovím tri poschodia. My taký rebrík nemáme a prvý problém bol na svete. Ďalej máme špeciálnu strechu, po ktorej sa nemôže chodiť, lebo by zanikla záruka. Iba ak so špeciálnym strešným rebríkom. Ten neviem odkiaľ by vytiahli z ich Opelu Astra. Ďalší problém. Počas toho, ako sme sa snažili vzniknuté komplikácie vyriešiť, hlavnému technikovi neustále zvonil telefón, kde niekomu vysvetľoval, ako má nainštalovať Windows. Približne 40% času, ktorý bol technik u nás, telefonoval. Počas momentov ticha som sa pýtal, čo sú za firmu. A vraj oni sú tak na všetko možné a mimo iné robia aj tieto montáže. "Aha, už je mi to jasné." Pomyslel som si. Anténu sa nakoniec nainštalovať nepodarilo a technici odišli. Iba zmerali intenzitu signálu, kde zistili, že namontovať zariadenie na strechu by bolo ozaj najlepšie. Aha, vravel som, že ešte pred tým, ako prišli "naostro" boli u nás na obhliadke?

Jednoducho neverte firmám, ktoré robia všetko možné. Nič z toho nemôžu robiť poriadne. Anténa sa nikdy nenamontovala a spoločnosť, u ktorej bol internet objednaný nám zrušila zmluvu, pre nedostatočný signál na mieste merania.

Dizajn pred funkčnosťou. V poslednej dobe je často vídať uprednostňovanie riešení, ktoré sú dizajnovo ľúbivé, ale funkčne zaostávajú. Buď sa jedná o elegantné maličké kamery, alebo o kamerový dizajn a la Prada. Pri kamerovom systéme musí byť vždy funkčnosť na prvom mieste. Isteže sa prihliada aj na dizajn, ale ten je až sekundárny. Inak by investícia do kamerového systému mohla vyjsť nazmar. S prihliadnutím na všetky okolnosti existujúce na mieste inštalácie sa navrhuje aj kamerový systém. Okolnosti sa nemôžu prispôsobovať kamerovému systému, v tomto prípade jeho dizajnu. Malá kamera môže mať napríklad nedostatočné rozlíšenie, ktoré je tak potrebné na to, aby sa prípadný páchateľ dal správne a presne identifikovať. Alebo rozlíšiť od bežnej návštevy.

Kamery s nízkym rozlíšením. Mnoho firiem, ktoré si dali nainštalovať kamerový systém ešte v deväťdesiatych rokoch minulého storočia dnes používajú 20-ročné systémy. Čiernobiele s nízkym rozlíšením. Je na nich ťažké rozoznať postavu dospelého človeka od dieťaťa a nie to identifikovať tvár. Na toto majú ťažké srdce aj orgány činné v trestnom konaní, ktoré by tak veľmi potrebovali kvalitný záber, aby mohli skutok páchateľovi dokázať. Žiaľ nemajú. A nie je to iba problém starých inštalácii. Ešte dnes vidno na trhu ponuky, ktoré za 500-700 eur sľubujú kamerový systém. Stačí ale lepší technický pohľad a vidno, že sú to tie isté kamery, ktoré sa predávali pred 10-15 rokmi. A ešte si ich musí klient aj sám nainštalovať. No veľa šťastia.

Individuálne a neprofesionálne inštalácie. Osobne nevychádzam z údivu, keď študujem niektoré kamerové inštalácie. Niekto si dá toľko námahy, aby si spravil celkom pekný kamerový systém, ktorý je však pekný iba na oko. Resp. pre laika. Kamery na dome sú skvelé, ale prečo nie sú aj na ulici, či nasmerované na prístupovú komunikáciu? Najčastejšie preto, lebo sa jedná o individuálnu a/alebo neprofesionálnu inštaláciu. A pritom stačí iba pohnúť rozumom. Takmer vždy si zlodeji pre svoj lup chodia na autách. Neponesú vám televízor pod pazuchou, do druhej ruky šperkovnicu a hybaj cez pole. Kamery treba umiestniť tak, aby ste "vyblokovali" prípadné príchodzie priestory pre autá. Je to ako hrať šach. Každý súperov ťah potom vedie k matu.

Daniel Štubniak, MBA Zdroj štatistiky: The CCTV Advisory Service of UK

Časté otázky
Kontaktujete nás a my prídeme na bezplatnú konzultáciu a obhliadku. Podľa skúseností je obhliadka a osobné stretnutie veľmi dôležité, nakoľko príde k objasneniu všetkých požiadaviek, očakávaní a možností. Následne sa vypracuje cenová ponuka, v ktorej sa uvedené zohľadňuje. Pred montážou sa podpisuje Zmluva o dodávke kamerového systému a môžeme inštalovať.
Obvykle do 2-3 pracovných dní.
Termíny sú uvedené už v ponukách a v samotnej Zmluve o dodávke kamerového systému. Obvykle je systém od podpisu zmluvy nainštalovaný do 15 pracovných dní.
Rodinný dom bežne 1 deň. Bytový dom bežne 2 dni. Ostatné doby trvania závisia od charakteru objektu.
Žiaľ nie. Obsluhujeme iba západné Slovensko.
Áno, približne do vzdialenosti 80 km od Bratislavy.
Nie.
Väčšina telefónov (a ich operačných systémov) podporuje možnosť prezerania aktuálneho diania pred kamerami. Odpoveď je áno. Potrebujete mať iba pripojenie na internet v mieste, kde sú kamery inštalované.
Obdobne ako pri prezeraní cez mobilný telefón, áno. Buď cez web rozhranie, alebo cez špeciálny softvér.
Ak s tým sused písomne súhlasí, tak áno.
Táto otázka je na individuálnu konzultáciu a nemožno na ňu paušálne odpovedať áno, alebo nie.
Niektoré typy kamier túto možnosť majú. Všetko je nastaviteľné, ale aby sme predišli prílišným falošným poplachom, radšej túto funkciu prenechávame pohybovým senzorom na to určeným.
V prípade, že je kamerovým systémom chránený majetok určený na podnikanie, áno. Ak je chránený súkromný majetok, nie.
Ak vaša otázka zodpovedaná nebola, kontaktujte nás.
Kontakt
KAMEROVÉ SYSTÉMY, S.R.O.
Adresa:
centrála: Ružová dolina 480/6, 821 08 Bratislava
pobočka: Vašinova 125/61, 949 01 Nitra
Kontakty:
+421 904 638 075 - Bratislava a okolie
+421 919 196 127 - Nitra a okolie
email:
info@specialistinabezpecnost.sk
fakturačné údaje:
IČO: 46 620 711
IČ DPH: SK2023542620
licencia technickej služby
číslo: PT003135
Z kapacitných dôvodov realizujeme montáže iba v rámci západného Slovenska.
Copyright © 2023 Kamerové systémy, s.r.o.